lauantai 16. tammikuuta 2016

Kalustoinventaario osa 3, Liivit ja aukkopeitteet


Päädyin kirjoittelmaan käyttämistäni melontavarusteista sekä pohtimaan niiden toimivuutta omasta vinkkelistäni. Edellisissä teksteissä kerroin kajakeista ja meloistani, nyt on käyttämieni liivien ja aukkareiden vuoro.

Aukkopeitteet


Aukkopeitteitä omistan kaikkiaan neljä kappaletta. Ensimmäinen aukkarini oli melontaliikkeen logolla varustettu edullinen perusmallia oleva pressupeite. Koska olin tyhmyyksissäni mennyt ostamaan olkaimettoman mallin, lisäsin tähän pian lasten olkaimista tehdyt kannattimet. Vaikka tämä malli olikin suhteellisen tukevaa materiaalia, siinä oli sama vika kuin kaikissa muissakin kokeilemissani keveissä kangaspeitteissä, siihen jäi aina vesilätäkkö keskelle. Ei auttanut, vaikka kuinka yritti kiristää reunoilta. Kaiken kuukuraksi melojasta haihtunut kosteus tiivistyi ohuen peitteen alapinnalle, josta se alimmasta kohdasta pisaroi suoraan syliin. Näin housujen etumus onkin sitten meloessa aina märkänä. Kerran tämä peite irtosi merellä päälle kaatuvan aallon voimasta laskien kaiken veden sisään kajakkiin. Tällöin päätin hankkia tilalle paremman ja luotettavamman. Vakaa mielipiteeni on, että pressupeitteellä pärjää ainoastaan kauniilla kesäkelillä tai rantojen läheisyydessä. 

Hankin tilalle Hiko Camel kombipeitteen. Itse peite on valmistettu neopreenista, mutta vartalon tuubi on ommeltu kevyemmästä nylonkangasta. Se on myös varustettu olkaimin, joiden kanssa minulla oli aluksi pieniä hankaluuksia. Selätin ne neulomalla olkaimien kiinnitykset käsipelillä paremmin ja teippaamalla henkseleiden säädöt luistamattomiksi eristysnauhalla. Ei toki haittaisi, mikäli tällaiset asiat olisivat jo ostettaessa kunnossa. Mielestäni tämän tyyppisessä aukkarissa olkaimet ovat välttämättömyys.

Hiko combipeite tauon aikana kajakin päällä kuivahtamassa.
Punaisen nylonlenkin olen jälikäteen itse lisännyt.

Ensimmäiseen kajakkiini tämä peite sopi täydellisesti ja poisti kangaspeitteen ongelmat. Tideracen kanssa olen käyttänyt tätä samaa peitettä, vaikka nyt sen istuvuus kapeamman aukon takia ei enää olekaan aivan yhtä hyvä. Huhupuheiden mukaan samasta mallista olisi tulevaksi kesäksi tulossa Tideracen kehyksen mitoilla valmistettu versio. Mikäli näin tapahtuu, aion hankkia sellaisen. Retkeilykäytössä tämä kombipeite toimii mielestäni hyvin. Karttakumit ovat plussaa, mutta eivät mikään välttämättömyys. Toinen vaihtoehto voisi olla vaikka P&H:n kombipeitete. Sen vyötäröosa vaikuttaa tosin matalammalta ja monimutkaisemmalta.

Kaksi muuta aukkariani ovatkin sitten kokonaan neopreeniä. Toinen, niin ikään Hikon valmistama malli sopii molempiin koskareihini. Se alkaa kuitenkin olla jo sen verran kulunut, että tulevaksi kesäksi on tiedossa uuden hankinta. Todennäköisesti tulen päätymään vielä astetta jämerämpään versioon. Koskessa aukkari ei yksinkertaisesti saa irrota.

Tietyissä olosuhteissa aukkopeitteen on hyvä olla tiivis.

Uusimman neopreeniaukkarini hankin poolokajakin pientä aukkoa varten. Sitä ostaessani en huomannut, että sen sisäpuolella ei ollutkaan tuttua kumireunusta. Niinpä jouduinkin varmistamaan tämän tiukan peitteen kiinnipysymisen sivelemällä tahmeaa limaa sen alapinnalle kuminauhan läheisyyteen. Näin modifioituna peite tuntuu toimivalta. En tosin ymmärrä valmistajan ajatusta jättää kumipinnoite pois.

Aukkarin lisäksi sokkopeite on suositeltava hankinta. Tässä tehtävässä minua on palvellut Kajak Sportin perusmalli aivan riittävän hyvin. Normaalisti tämä kulkee aina kajakin ruumassa, josta se on tarvittaessa helposti esille otettavissa. Se suojaa pysähdyttäessä sisällä olevat tavarat ja estää sateen sattuessa penkin kastumisen sekä veden pääsyn ohjaamoon. Ei ole suuremmin haitannut, vaikka peitteeni hieman turhan isona jääkin aavistuksen löysälle.

Sateinen tauko Ruotsinpyhtään Ruukissa


Melontaliivit


Liivejä omistan nyt kolmet. Aluksi yritin pärjätä purjehduskäytössäni olleilla Baltic Dighny Pro- melonta- ja jollaliiveillä. Nämä sopivat kevyeen melontaan, ovat melko huomaamattomat päällä ja pysyvät hyvin paikoillaan myös vedessä. Ne ovat sivusta ladattavat eikä niissä ole kunnon säilytystaskuja. Varsin umpinaisina ne ovat kesäkelillä kuitenkin turhankin hiostavat. Jollapurjehduksessa nämä ovat hyvät ja toisinaan myös melon näissä edelleen.

Balticin liivit nousevat sivuilta korkealle kainaloihin.
ja niissä on vain yksi tasku

Pelkästään melontaa silmällä pitäen ostin seuraavaksi Hiko Hiker Plus- perusliivit. Silmälasin käyttäjänä pidin tärkeänä, että liivit ovat edestä aukeavaa mallia. Sovitin näitä keskellä talvea Helsingin venenäyttelyssä, jossa ne tuntuivat löytämistäni malleista kaikkein mukavimmilta. Liivit ovat melko ohuet, joten tarvittava kantavuus on saavutettu tekemällä niistä hieman tavanomaista korkeammat. Seisoessa tätä seikkaa ei huomaa, eikä liivien korkeus myöskään haitannut ensimmäisessä kajakissani. Myös meloessa ne istuivat hyvin, olivat kevyet ja mukavat ja taskujakin oli nyt pari kappaletta. Meloin näillä pääsääntöisesti lähes kaksi vuotta. Uidessa näillä liiveillä tuntuu toisinaan olevan taipumus nousta hieman, mikäli alanauhaa ei ole huolellisesti kiristetty. 

Vaihdettuani kajakin, alkoi Hikojen etukappaleen korkeus häiritä. Ilmeisesti uuden kajakkini etukansi on sen verran korkeampi, että liivien etuosa nousi nyt lähes leukaan kiinni. Mikäli olisin pari senttiä pidempi, asialla ei varmasti olisi mitään vaikutusta. Harmittelin, etten ollut aikanaan valinnut saman valmistajan mallistosta Cinch- mallia, joka tuolloin oli toisena vaihtoehtonani. Tämä olisi ollut matalampi ja tarjonnut samalla myös enemmän taskuja. Lopulta päätin hankkia itselleni uudet liivit. Olin lukenut hyviä arvioita Palm Kaikoura- retkiliivistä. Aeimmasta viisastuneena sovittelin niitä ennen ostopäätöstä kaupassa pitkään ja huolellisesti, myös istuma-asennossa.

Hikojen perusongelma selviää tästä kuvasta. Muuten se on mukava liivi.

Nämä uusimmat liivini hankin loppusyksystä. Ne olivat varsin hintavat, mutta samalla hyvin suunnitellut ja erittäin laadukkaasti tehdyt. Pienten ja ajateltujen yksityiskohtien runsaus jaksaa yllättää edelleen. Kaikourassa on aikaisempia liivejäni enemmän kellukemateriaalia, mikä tekee niistä pykälää paksummat. Tätä ei kuitenkaan kajakissa istuessa huomaa. Ainakin syyskylmillä ja paksuissa vaatteissa nämä liivit tuntuvat oikein mukavilta. Ne myös pysyvät uidessa hyvin paikoillaan. Taskuja on valtava määrä, samoin kaikenlaisia kiinnikkeitä. Toisaalta liivit myös painavat hieman ja niiden kuivuminen on melko hidasta. Olen melonut Palm Kaikouralla vasta kymmenkunta kertaa, joten kovin syvällisesti en niitä vielä osaa analysoida. Ensi kesä näyttää, toimivatko ne hyvin myös kevyemmässä kesävarustuksessa.

Uusin liivini Palm Kaikoura vaikuttaa mietityltä ja jämäkältä.
Tämän tekstikokonaisuuden viimeisessä osassa pohdiskelen käyttämieni vaateiden ja muiden varusteiden toimivuutta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti