keskiviikko 13. heinäkuuta 2022

Vieraita Myllykoskelta

 


Saavuin mökiltä kaupunkiin vain vähän ennen viikkomelonnan alkamista. Niinpä emmin hieman mukaan lähtemistä. Koska ilma oli lämmin ja ehtisin juuri parahiksi, päätin kuitenkin pukea melontavaatteet päälleni ja lähteä vajalle. Saapuessani rantaan ihmetys oli melkoinen. Vajan edusta oli täynnä vieraita kajakkeja ja ihmisiä. Paikalla oli vain kourallinen omia melojia. Nostin kajakkini nurmelle ja sain kuulla, että Kotkan Melojien vieraaksi oli saapunut tusina Myllykosken Ladun melojia ja he tarvitsivat paikallisopasta. Koska muita innokkaita ei tuntunut olevan, lupasin itse ryhtyä sellaiseksi.

Pienen palaverin jälkeen päätimme lähteä länteen päin, koska siellä olisi luvassa sekä rauhallisempaa melontaa että merellisempää meininkiä. Rämmimme läpi jokisuiston Ruonalan rannan puoleisen kaislikon ja alitimme Munsaaren siltatyömaan ennen kuin pääsimme hieman avoimemmille vesille. Alitimme Mussalontien ja meloimme Pohjinselän yli väylän pohjoisreunaa mukaillen. Pollarinsalmessa pidimme pienen tauon ja kyselin melojien mielialoja. Valtaosa joukosta halusi tutustua meren aaltoihin.

Niinpä meloimme Maijansalmen kautta Äyspäälle, jossa arvelin löytyvän 0,5-1m aallokkoa. Tuuli oli etelästä ja arvion mukaan n. 8m/s. Meloimme alkumatkan saaren suojassa, joten tuuli kyllä tarttui kajakkiin, mutta aallokko jäi lupaamaani vaisummaksi. Liustin rannassa jaoimme joukon kahtia, osa lähti saaren suojassa kohti Kivenkorvan salmea toisten tahtoessa ottaa tuntumaa isompaan merenkäyntiin. Tämän joukon kanssa lähdimme kiertämään Liusteja ulkokautta.

Melomamme reitti 14km

Koska Äyspään pohjanmuoto on vaihteleva ja karikkojen rikkoma, nousee rannan lähelle etelän ja lännen puoleisilla tuulilla aina jyrkkä ja rikkonainen aallokko, niin nytkin. Aallon korkeus oli ehkä metrin luokkaa ja se oli varsin jyrkkää. Eteenpäin puskeminen vaati voimia ja sivu- ja avotuuleen melominen tarkkuutta. Mikään varsinainen nautinto ei tällaista ole pidempään meloa. Pitkä ja loiva meriaallokko on huomattavasti leppoisampaa, vaikka olisi korkeaakin. Joitain horjumisiakin tapahtui, mutta niin vain kaikki selvittivät kunnialla tiensä Kivenkorvan salmeen, jossa toiset jo odottivat. Harmi, ettei avotuuleen sattunut kunnon surffiolosuhteita, aallokon käydessä turhan sivusta. Retkimelonta ei vallinneissa olosuhteissa varmaan olisi ollut enää kovin järkevää. Nyt, kun vesi oli lämmintä ja tuuli kohti rantaa, tarjosi Äyspää sitä vastoin oikein mainiot allokkoharjoitteluolosuhteet.

Kivenkorvansalmen ohitettuamme pidimme pienen eväs- ja huilitauon. Tämän jälkeen jatkoimme astetta urbaanimmassa miljöössä meloen Hevossaaren ja Mussalon välistä reittiä Kärkisaaren sillan alle ja täältä Vasikkasalmen kautta kohti Munsaarta. Alun tiheä kaislikko ei enää hukutellut, joten kiersimme Munsaaren eteläpuolelta ja laskettelimme myötätuulessa vastavirtaan Metsolan rantaa pitkin kohti lähtöpistettä.

Vajarannassa ilmeet olivat iloisia ja vieraat vaikuttivat tyytyväisitä näkemäänsä ja kokemaansa. Nurmikolla kerrattiin yhdessä retken tapahtumia ja suunniteltiin tulevaisuuden mahdollisia yhteistyökuvioita niin retkien kuin talviharjoittelunkin osalta. Olipa hyvä, että en jäänyt mökiltä palattuani sohvan nurkkaan istumaan, vaan lähdin reippaasti melomaan. Harmi vain, että jätin tarkoituksella yleensä liivin taskussa kulkevan kamerani kotiin. Siksi tämä juttukin on tällä kertaa lähes kuvaton.

Pakkaamista ja kotimatkaa vaille valmis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti