Lämpimällä kesäsäällä melontavaatetusta ei päiväretkillä juuri tarvitse miettiä. Shortsit tai verkkarit jalkaan, päälle keinokuituinen urheilupaita, päähän lippalakki ja päiväluukkuun ohut anorakki kaiken varalta. Kylmän veden aikaan pukeutuminen menee paljon haasteellisemmaksi eikä olekaan ihme, että melontapalstoilla kysellään tämän tästä vaatetusvinkkejä karumpiin olosuhteisiin. Omaa melontauraani aloitellessa sain paljon hyviä vinkkejä Vesille kajakilla- kirjasta sekä Antti Hanskin ja Pekka Lassilan blogiteksteistä. Vuonna 2013 tätä blogia aloittaessani toivoin, että siitä voisi joskus olla samalla tavoin hyötyä jollekin toiselle. Olen havainnut, että viisi vuotta sitten kirjoittamaani melontavaatetusta käsittelevää tekstiäni luetaan edelleen, joten sille on täytynyt olla jonkinlainen tilaus. Näin uuden melontakauden alussa ajattelin jakaa hieman nykykokemuksiani kylmän kelin melontavaatetuksesta.
Ilman kuivapukua tänne ei ole asiaa |
Mikäli haluaa meloa kesäkuukausien ulkopuolella, kuivapuku on retki- tai harrastemelojalle käytännöllisesti katsoen pakkohankinta. Hyväkään anorakki ei lämmitä, mikäli kajakki kaatuu tai puvun sisään pääsee vettä. Muutaman asteen lämpöisessä vedessä ihminen ei kauaa säily toimintakykyisenä, vaikka olisi kuinka taitava tai ranta sijaitsisi lähellä. Silloin tällöin kysellään märkäpuvun soveltuvuutta melojalle. Märkäpuku on nimensä mukaisesti tarkoitettu toimimaan märkänä siten, että sen sisään pääsee ohut vesikerros, jonka ruumiinlämpö pitää lämpimänä. Se on oiva varuste monenlaiseen vesiurheiluun sukelluksesta koskimelontaan, surffaukseen tai vesihiihtoon. Yhteistä näille lajeille on, että niissä harrastaja pysyy käytännöllisesti katsoen koko ajan märkänä. Retkimelonta on aivan erityyppistä, melojan on tarkoitus pysyä kuivana. Tähän ei märkäpuku sovellu.
Tammikuussa 2020 |
Minkälainen kuivapuku sitten on hyvä? Kysymykseen on varmasti yhtä monta vastausta, kun vastaajaakin. Yhden mielestä huppu on ehdoton, toisen mielestä se on vain tiellä. Retkimelonnassa hupusta on varmasti joskus hyötyä, koskimelojan näkökulmasta se on haitaksi ja kerää kaaduttaessa vettä. Mikäli puku on varustettu hupulla, kulkee se luonnollisesti aina mukana. Toisaalta puuttuvan hupun voi hyvin korvata myös päiväluukussa kulkevalla sydvestillä, joka ei samalla tavoin rajoita näkyvyyttä sivuille.
Syyskuun lopussa kuivapuku on jo tarpeen |
Joku arvostaa puvussa taskuja ja saniteettivetoketjuja, joku muu mutkatonta ja yksinkertaista leikkausta. Jollekin puvun tyylillä on väliä, toiselle riittää, että se on mukava päällä ja pitää veden ulkona. Yhtä ei haittaa selkäpuolella kulkeva hartiavetoketju, mutta toinen ei taivu itse avaamaan tai sulkemaan sitä. Joku pitää kaksiosaisen kuivapuvun muunneltavuudesta ja mahdollisuudesta käyttää pelkkää yläosaa anorakkina, toinen kammoksuu vyötärölle kerääntyvää kangasta ja vetoketjua. Jonkun mielestä lämpimät ja kestävät neopreenimansetit ovat ehdottomat, toinen ei kelpuuta muuta kuin napakat ja varmasti tiiviit, mutta samalla kylmemmät ja hauraammat lateksimansetit. Kaikki ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että puvun tulee olla mahdollisimman hengittävä ja ehdottoman vesitiivis. Monet kokeneet melojat vannovat Kokatatin malliston nimeen, minä olen ollut tyytyväinen Ursuitin AWS:ään. Välikuivapukukin saa joiltain kannatusta. Mielestäni se ei kuitenkaan ole oikea vaate aktiiviseen kajakkimelontaan, jossa meloja joutuu koko ajan alttiiksi pärskeille. Kanoottimelontaan ja moneen muuhun vesillä liikkumiseen saattaisin sellaista itsekin harkita.
Hyvän kuivapuvun pinnassa vesi pisaroituu eikä imeydy kankaaseen |
Mitä sitten kuivapuvun alle? Varsin pitkään puin kylmällä säällä alimmaiseksi urheilukerraston ja tämän päälle ohuen, tai pakkasella hieman paksumman fleece- kerraston. Fleecen hyötynä on, ettei se kerää vettä, vaan siirtää kosteuden ulospäin. Reippaammin meloessa kuivapuku ei välttämättä aina ehdi hengittää riittävästi, tällöin kosteus alkaa kerääntyä sen sisäpinnalle. Ilmiötä edesauttaa, mikäli puvun ulkopinta on märkä tai jäässä, eikä vyötäröllä oleva aukkopeite ja melontaliivitkään yhtään paranna hengittävyyttä. Pakkaskelillä saattaa joskus käydä jopa niin, että puvun sisään kerääntynyt kosteus alkaa jäätyä puvun sisäpinnalle. Tuolloin aiempi vähäinenkin hengittävyys katoaa. Toinen edellä mainitun yhdistelmän huono puoli on, että kerraston ja fleecen välillä on runsaasti kitkaa. Kun fleece ohuenakin on varsin paksu, tulee asusta helposti tönkkö ja melojasta kankea. Muutenkin ylipukeutumista on mielestäni hyvä välttää. Liikkeessä pysyy kyllä lämpimänä.
Armeijassa
olin tutustunut verkkopaitaan. Nuo 80- luvun Uuno- paidat oli valmistettu
puuvillasta ja niiden ominaisuudet kärsivät, kun ne pääsivät kostumaan. Siltikin ne olivat varsin käytännöllisiä ja yllättävän lämpimiä. Kun kauppoihin alkoi ilmestyä synteettisestä
materiaalista valmistettuja verkkokerrastoja, ymmärsin oitis tällaisen asun
mahdollisuudet. Nykyisin käytännöllisesti katsottuna aina kylmän sään
aktiviteetteihin pukeutuessani, alimmainen kerrokseni muodostuu polyprobyleenisestä verkkokerrastosta, oli sitten kysymyksessä mikä liikuntalaji hyvänsä. Pian ensimmäisen keinokuituisen verkkokerraston hankittuani myös fleecet jäivät kaapin perälle ja niiden tilalle
tuli merinovilla. Merino ei enää päästä kaikkea ylimääräistä kosteutta tiivistymään kuivapuvun sisäpinnalle, vaan sitoo siitä osan itseensä. Silti villa lämmittää tunnetusti kosteanakin.
Verkkokerraston paitoja |
Nykyisin puen
kylmän kelin melontaa varten päälleni ensin verkkokerraston ja tämän päälle
merinot. Mikäli ilma on pakkasen puolella, saatan korvata merinovillaisen
aluspaidan hieman tukevammalla, merinopaidalla. Joskus kylmällä tässä välissä
saattaa olla vielä seitin ohut keinokuinen urheilupaita. Ilmojen lämmetessä
korvaan merinot ensin urheilukerrastolla ja sitten, kun ilman lämpötila alkaa lähennellä
jo kesälukemia, mutta vesi on edelleen hyvin kylmää, saattaa jopa pelkkä
verkkokerrasto riittää kuivapuvun alle.
Päähineeksi
valitsen yleensä pipon. Mikäli ilma ei ole kovin kylmä, pärjää ohuella
keinokuitupipolla. Sitten, kun ollaan lähempänä nollaa, vaihtuu piponi
villaiseen. Tuulisella säällä valitsen päähäni villaisen hiihtopipon, jossa on kankaan
sisään ommeltu tuulisuoja. Oikein kurjalla tai kylmällä kelillä käytän ohuesta
neopreenista valmistettua kypärämyssyä, joka suojaa myös poskia sekä niskaa.
Mahdollisessa kaatumistilanteessa tämä estää lisäksi vettä joutumasta korviin
sekä toimii ylimääräisenä tiivisteenä kaulamansetin päällä. Tämän neopreenimyssyn
päällä on usein ohut ja värikäs hiihtopipo ja kaulassani putkihuivi.
Rapsakan pakkaskelin varustus |
Käsineistä olen kirjoittanut ennenkin. Olen kokeillut varsin monenlaisia yhdistelmiä. Tämän hetken suosikkini on tavalliset Motonetistä tai Prismasta löytyvät Inuit Ice-Grip- neopreenisormikkaat. Kylmällä säällä nämä eivät yksin tahdo riittää, mutta tilanne muuttuu, kun laitan päälle normaalia melarukkasta lyhyemmät, ohuet ja avonaiset tuulisuojat. Toinen käyttämäni vaihtoehto on NRS Toaster- rukkanen, mutta edellinen vaihtoehto on mielestäni sekä käytännöllisempi että lämpimämpi. Neopreenista valmistetut melarukkaset ovat minulla vielä kokeilematta, moni on tällaisia kehunut.
Neopreenisormikas ja tuulisuoja on toimiva yhdistelmä |
Jalkoihin
kuivapuvun sisälle puen normaalisti ohuehkot sekoitemateriaalista valmistetut
sukat. Yritän varoa jalkojen kastumista kylmissä olosuhteissa ja siksi minulla
on usein jaloissani rautakaupasta löytyneet vesitiiviit, terästään kumipinnoitetut neopreenisaappaat. Nämä ovat hieman ahtaat kajakin jalkatilassa
ja siksi vaihdan ne kelien salliessa Ursuitin kuivapuvun mukana tulleisiin tossuihin. Nämä tossut ovat huomattavasti sirommat ja notkeammat, mutta eivät pidä
vettä ja ovat siksi edellisiä viileämmät. Kylmään veteen en näillä kovin mielelläni kahlaa, ettei varpaat ala myöhemmin palella kajakissa istuessani.
Vähäistä jäänmuodostusta kansirakenteissa |
Meloessa keho tuottaa kohtalaisesti lämpöä ja kajakissa istuessa on yleensä mukavan lämmin. Pakkaskelillä olen kuitenkin joskus vuorannut istuma-aukon pohjan sisäpuolelta ohuella telttapatjalla, niin ettei kylmyys pääse säteilemään alta päin. Rannalle noustessa tahtoo kuitenkin tulla heti kylmä. Siksi minulla on aina mukana pieneen tilaan pakkautuva untuvainen taukotakki sekä kuivat hanskat tai rukkaset.
Jokainen
meistä poikkeaa fysiologialtaan ja ihmiset sietävät kylmyyttä eri tavoin. Se,
mikä sopii yhdelle, ei välttämättä ole paras ratkaisu toiselle. Edellä
luetellut varusteet ovat ne, joilla itse melon kylmänä aikana. Toivottavasti tästä tekstistä on jotain hyötyä omaa kylmän kelin varustusta miettiessä. Mikäli koko päiväksi on odotettavissa reilumpaa pakkasta, lähden enää harvoin vesille siitä yksinkertaisesta syystä, ettei se ole
mielestäni järin mukavaa eikä välttämättä kovin turvallistakaan. Kajakin kanteen kiinni jäätyneistä turvaköysistä on olematon apu ja tönkköjäässä oleva kajakki on muutenkin raskas ja liukas käsitellä.
Omia ajatuksia ja vinkkejä aiheesta saa kernaasti jakaa alla olevalla kommenttipalstalla.
Kevättä kohti |
Hyvä kirjoitus! Kommentoin vielä hieman kuivapuvun alla käytettävän vaatetuksen määrää. Kuten blogitekstistäkin tulee ilmi, ei ole mielekästä käyttää niin paljon vaatetta, että meressä voi kellua tunnin odottamassa helikopteria. Sellaisen vaatemäärän kanssa olisi tuskaista meloa, ja hikoilu kostuttaa kaikki vaatekerrokset.
VastaaPoistaLähtökohta kylmän veden melontaan on, että jos kaatuu, niin pääsee omin keinoin tai kaverin avustuksella nopeasti takaisin kajakkiin. Sekä osaa tyhjentää vesiä kajakista sen verran, että melonta onnistuu. Näiden taitojen oppiminen sujuvaksi vaatii kymmeniä harjoituskertoja. Ja taito ei säily itsestään, sitä pitää joka vuosi ylläpitää harjoittelemalla.
Pakkaskeleillä en lähtisi melomaan ollenkaan. Varusteisiin jäätyvä vesi nostaa riskit kolmanteen potenssiin.
Olen täysin samaa mieltä. Tuo pelastautumisasia olisi ollut syytä nostaa esiin jo itse tekstissä. Jos itsepelastautmismenetelmät eivät ole hallinnassa, ei kylmänä aikana vesille kannata ilman kaveria lähteä. Paksusta vaateuksesta ei juurikaan ole iloa, jos kaatunut meloja ei pääse takaisin kajakkiin. Tönkkö vaatetus ei ainakaan helpota pelastautumista.
VastaaPoista