keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Halpuus houkuttaa


Ostin ensimmäiseksi kajakikseni Perception Essencen. Se oli loisto-ostos, joka avasi minulle portin upeaan harrastukseen. Essence on hyvä kajakki, joka sopii lähes kaikille aloittelevasta sunnuntaimelojasta kokeneeseen retkeilijään. Muovirunkoisena Essence ei säikähdä rantojen kolhuja eikä koviakaan otteita. Se on hyvin tehty ja kattavasti varusteltu. Vaikka se onkin yksikerrospolyeteeniä, sen lievästi v-mallinen runko jäykistää rakenteen niin, että moni huomattavasti kalliimpi sandvich-rakenteinen muovinen kilpailija jää tässä suhteessa jälkeen.


Retkikuormaa Essence kantaa hyvin ja sen pakkaustilat ovat asialliset, etenkin jos jalkatukien ja etulaipion välisen tilan ottaa aktiivikäyttöön. Kajakki käyttäytyy johdonmukaisesti kaikissa keliolosuhteissa. Se on kohtuullisen nopea ja varsin vakaa. Essence pitää kurssinsa hyvin erilaisissa tuuliolosuhteissa eikä sen evää tarvitse kerta-asetuksen jälkeen olla koko aikaa säätämässä. Tyhjänä tämä kajakki tottelee myös kallistusohjausta mukavasti. Ominaisuuksiensa puolesta Essence on siis onnistunut kompromissi. Tasaisuuden kääntöpuoli toisaalta on, ettei mikään ominaisuus nouse erityisesti muiden yli. Aina löytyy leikkisämpiä kajakkeja päivämelontaan tai nopeampia ja tilavampia retkikajakkeja pitkille matkoille.


Kun muutama vuosi takaperin ostin itselleni lasikuituisen Tiderace Xploren retkikättöön, sai Essence siirron Klamilaan mökille. Mökillä sillä on melottu päiväretkiä ja aina tarvittaessa se on haettu milloin mistäkin syystä takaisin kaupunkiin. Minulla on ilmeinen tarve kahdelle merikajakille, mutta nykyiset kajakkini ovat turhan samankaltaisia keskenään. Niinpä olenkin jo jonkin aikaa etsinyt Essencen tilalle hieman leikkisämpää ja sähäkämpää menopeliä, jolla olisi kiva kurvailla kaislikoissa ja leikkiä aalloilla ja rantakivikoissa. Lyhyemmille retkillekin se saisi päivämelonnan lisäksi mielellään soveltua.


Useampiakin vaihtoehtoisia muovikajakkeja olen harkinnut ja melko monia niistä myös käytännössä kokeillut. Aina silti jokin tekijä tuntuu haraavan vastaan. Tiderace Vortex on jämäkkä ja leikkisä, mutta hieman raskas meloa ja minulle turhankin suuri. P&H Scorpio on hyvä meloa, mutta se on tarpeettoman leveä enkä pidä siinä käytetystä tilaa vievästä peräsinratkaisusta. NDK Romany Surf voisi olla mielenkiintoinen, mutta se on taas pienehkö ja siitä puuttuu päiväluukku edestä, jne...  Jos ei mikään muu tekijä, niin viimeistään sitten kajakin hinta on aina laittanut mietteliääksi. Vaikka myisinkin Essencen, pitäisi uuteen kajakkiin sijoittaa tuhatkunta euroa lisää ja silti käytännön hyöty nykytilanteeseen verrattuna jäisi melko marginaaliseksi. Niinpä uusi kajakki olikin toistaiseksi jäänyt vain suunnitelmien asteelle.


Kun joulun alla lueskelin kokousmatkalla Iltasanomia hotellihuoneessa, sattui silmiini sivun kokoinen mainos, jossa kaupattiin SeaBird-kajakkejä hämmästyttävän edullisesti. Otin tuosta sivusta valokuvan ja julkaisin sen seuramme fb-palstalla. Muutama kanssameloja tuntui kiinnostuvan asiasta, mutta itse unohdin tämän nopeasti. Kun sitten ensimmäiset kajakit vuoden vaihteen jälkeen toimitettiin tilaajilleen, palasi tuo mainos mieleeni ja aloin ynnäillä asioita mielessäni. Tästähän saisin nyt etsimäni kaltaisen kajakin käytännöllisesti katsoen puoli-ilmaiseksi. Hankinta tosin pitäisi tehdä keskellä talvea ja sika säkissä. Aikani jahkailtuani jätin lopulta tilauksen tammikuun lopulla. Runsaan kuukauden kuluttua maaliskuun alkupäivinä puhelimeni pirahti ja Posti toi pihaan keltaisen kolmikerrospolyeteenisen SeaBird Scott- kajakin. Nyt minulla on siis yhden lasikuituisen retkikajakin lisäksi kaksi kanarialinnun keltaista muovikajakkia.


Ergonomialtaan tämä uusi Seabird Scott tuntuu hyvältä. Istuma-asento on kuitenkin melko isojen reisitukien takia matalahko. Työn jälki vaikuttaa asialliselta, mutta ei yllä aivan Essencen tasolle. KajakSportin valmistama evä vaikuttaa suorastaan erinomaiselta ja jalkatuet ovat tukevat ja helppotoimiset. Pakkaustilaa on ihan reilusti. Luukut tuntuvat tiiviiltä, mutta jostain käsittämättömästä syystä ne eivät olleet valmiiksi varustettu karkunaruilla. Kajakin kansiköysistö on hyvin suunniteltu, mutta sen toteutus pari milliä turhan ohkaisine köysineen sekä aavistuksen heppoisilta vaikuttavine kiinnikkeineen tuntuu hieman huteralta. Tarvittaessa tämä on helposti fiksattavissa. Laipiot ovat tiiviit, mutta niiden liimaus on ollut vähän suurpiirteisiä saumojen roiskeista ja muutaman millin vinksalleen menneistä asennuksista päätellen. Käytännössä asialla ei kuitenkaan ole mitään merkitystä. Kajakin tasaista pohjaa tukemaan lisäsin istuinaukon eteen koskarityylisen kanteen tukeutuvan pystysuoran styrofoam-levyn, aivan kuten tein aikanaan Essencellekin. Tällaiset voisivat mielestäni olla muovikajakeissa jo vakioina.  Kaiken kaikkiaan tämä uusi kajakki vaikuttaa varsin asialliselta ja hintaansa nähden suorastaan mainiolta.


Mikä sitten tulee olemaan näiden kahden nyt omistamani muovikajakin asema jatkossa? Mikäli vain tämän uutukaisen melontaominaisuudet osoittautuvat toivomani kaltaisiksi, joutaa tähän asti minua loistavasti palvellut Perception Essence myyntiin. Mikäli taas en ole Scottiin tyytyväinen, jatkuu yhteiseloni Essencen kanssa ja tämä uusi SeaBird saa jäädä hetken hairahdukseksi. Toinen muovikajakeistani on siis tulossa jossain vaiheessa myyntiin. Kauppaa ryydittämään voin tarvittaessa antaa uuden kajakin mukana seuranneet varusteet tai sitten myyn ne erikseen.


Kävi niin tai näin, suuria taloudellisia tappioita ei tästä kokeilusta pitäisi olla odotettavissa. Lukemieni käyttäjäkokemusten perusteella suhtaudun Scottin melonta-ominaisuuksiin luottavaisesti. Eniten minua tässä vaiheessa mietityttää, miten kajakin keskeltä tasainen pohja tulee pitämään ryhtinsä kesäkeleillä. Pohjaa on toki jäykistetty kolmella pitkittäisellä uralla, mutta havaintojeni mukaan muut vastaavan kaltaisella ratkaisulla varustetut kajakit ovat aina olleet enemmän tai vähemmän pohjastaan lommahtaneita. Eri asia sitten on, onko tällaisella sitten sen suurempaa käytännön merkitystä. Kertoilen kokemuksiani muovisesta SeaBird Scottista myöhemmin tässä blogissa kunhan jäät ovat ensin sulaneet ja kajakki ensin koemelottu.
3 kommenttia:

 1. Vortexin pohja näyttää saman kaltaiselta ja lommahtaa kyllä helposti, vaikka pitäisi varansa. Pidä vaan se foam-levy kannen alla tukena aina kun mahdollista. Omat kaksi muovikajakkiani ovat molemmat lommahtaneet jossain vaiheessa ainakin jonkin verran. Entinen oli pyöreäpohjainen peruskajakki lommahti vähän ja nykyinen on Vortex vähän enemmän.
  Kunnolla sisään lommahtanut pohja tekee melonnasta raskaampaa ja hitaampaa. Ja kajakin käsittely muuttuu selvästi kankeammaksi.
  Mutta näistähän sinulla on jo kokemusta.

  VastaaPoista
 2. Näin muutaman kauden jälkeen kiinnostaa, jäikö Scott käyttöön vai veikö Essence Perception voiton? Näiden kahden välillä olen nyt kajakkia valitsemassa, joten kokemuksesi olisi tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Scott jäi käyttöön ja myin Essencen. Essence on laadukkaammin tehty, tilavampi ja jäykempi kuin Scott. Melontaominaisuuksiltaan se on rauhallinen ja yllätyksetön.
   Itse valitsin Scottin, koska se on mielestäni erittäin hauska meloa ja ketterä käsitellä. Minulla on myös Lasikuituinen Tiderace Xplorer, joka on tilava retkikajakki. Scottiin mahtuu kyllä parin yön retkitarpeet, mutta pidemmillä retkillä melon mieluusti Xplorella. Scottilla meloessa evää täytyy säätää aktiivisesti, jotta kajakin saa menemään haluttuun suuntaan, Essence ei ole niin sivutuuliherkkä, se etenee kuin juna.
   Scott on edullisempi, heppoisempi, ketterämpi ja mielestäni selvästi hauskempi, Essence on jämäkämpi ja tasaisen vakaa.
   Olethan lukenut blogitekstin 24.7.2018, siinä kerron kokemuksian Scottista.

   Poista