keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Tekniikka haltuun

Kotkan melojien toiminnan kivijaloiksi ovat muodostuneet jäsenten omaehtoisen melonnan ja retkeilyn lisäksi viikkomelonnat, yhteiset retket, kurssien järjestäminen sekä tekniikkaharjoitukset. Tekniikkatiistain nimellä kulkevia harjoituksia on kuluneena kesänä järjestetty nyt kolmet. Näiden vetäjät ovat vaihdelleet ja sisältö on ollut riemastuttavan monipuolinen.

Antaa virran viedä
Ensimmäiset harjoitukset pidettiin Kymijoen Piirteenkoskella. Siellä harjoittelimme Tommi Hendriksin opastuksella koskessa pelastautumista. Olimme narun jatkona virrassa, uimme sen mukana, pyydystimme uimareita sauvoimen avulla ja harjoittelimme heittoliinan käyttöä.

Köyden jatkona
Aluksi harjoittelimme virrassa liikkumista liivin selkälenkistä kiinnittyneinä. Tämän jälkeen siirryimme pelastusharjoituksiin sauvointa ja heittoköyttä käyttäen. Edellinen ei yllä kovin pitkälle ellei pelastettava osaa omaehtoisesti ja aktiivisesti hakeutua sitä kohti. Jälkimmäisen heittäminen ei taas ole kovinkaan yksinkertaista. Köyden kyllä saa lentämään melko pitkälle, mutta ajoituksen täytyy osua tarkasti kohdalleen. Virtaava vesi vie kelluvaa köyttä nopeasti eikä suorana alavirtaan sojottava köyteen ole helppo yltää. Liian myöhään heitetty köysi on niin ikää täysin hyödytön. Uimarilla ei ole mitään mahdollisuutta tavoittaa sitä ylävirran puolelta.

Pelastuspuuhissa

Isoa kalaa pyytämässä...
Köyden heittäminen vaaatii tarkan ajoituksen.
Seuraavalla kerralla aiheena oli eteenpäin melonta. Opiskelimme tehokkaan melan käytön saloja kilpameloja Heikki Ritvoksen asiantuntevalla opastuksella. Melotut kilometrit ja harjoituksissa käytetyt tunnit näkyivät Heikin pelkistetyn kauniissa ja sulavassa tekniikassa, joka paitsi kuljetti ripeästi kajakkia, erottui myös esteettisesti edukseen. Miten yksinkertaiselta vaikuttava liike voikin olla niin moniulotteinen ja hankala toteuttaa käytännössä. Heikki painotti vartalon suurten lihasten merkitystä voiman tuotossa ja opasti jokaista henkilökohtaisesti niin maalla kuin vesilläkin.

Tarkkaavaisia kuulijoita
Iltaa kohti noussut tuuli ja yltynyt sade antoivat käytännön harjoitteluun oman lisähaasteensa. Melankäytön perusteisiin olisi ollut helpompi keskittyä leppoisammassa kelissä. Nyt tuuli tahtoi viedä kajakkia ja rajoittaa äänen kuuluvuutta. Energiaa joutui käyttämään paitsi kajakin eteenpäin kuljettamisen lisäksi myös sen ohjailuun. Poimin opetuksesta kultahippuja talteen ja yritän omalta osaltani soveltaa niitä parhaan kykyni mukaan myöhemmin käytännön melonnassa. Ainakin jalkatyö sekä yläkäden kyynärpään asento tuntuivat saaneen nyt mukavasti lisävalaistusta. Toivottavasti jälkimmäisestä tulee olemaan apua myös ajoittain vihoitelleen oikean olkapääni suhteen.

Heikki sai homman näyttämään käsittämättömän helpolta
Kolmannen tekniikkatiistain aiheena oli itsepelastautumiset ja vetäjänä Antti Hanski. Kajakin tyhjentämistä, melakellukkeen käyttöä ja rodeopelastautumista käytiin läpi ensin vajan nurmikolla ja hetkeä myöhemmin siirryttiin käytännön harjoituksiin. Pintavesi on jo hieman lämmennyt ja melojien varustus vaihteli kuiva-, ja märkäpuvusta uima-asuun. Sen verran kiivas harjoitustahti oli, että uikkareissa olevatkin tarkenivat ainakin auttavasti. Antti kurvaili pelastautujien seassa ja jakeli vinkkejä ja neuvoja tarpeen mukaan.

Antti pelastautuu kajakkiin rodeotyylillä
Harjoitusten yhteydessä treenasimme myös hieman seuraavan päivän epp- koetta varten. Tein kesän ensimmäiset eskimopyörähdykset uudella kajakillani. Xplore tuntuu nousevan varsin helposti, myös sen vedestä tyhjentäminen sujuu mukavasti. Kajakista poistuminen on hieman totuttua hitaampaa. Kapean istuma-aukon takia sillä siitä ei mahdu ulos kuin yksi jalka kerrallaan. Takaisin pujoittautumista tämä ei kuitenkaan häiritse. Aivan yhtä vakaa kuin keltainen Essenceni pelastautumistilanteessa tämä uusi kajakkini ei kuitenkaan ole. Jonkin verran paripelastautumisiakin tuli harjoiteltua uupuneita yksinpelastautujia takaisin kajakkeihinsa jelppaillessa.

Vesiharjoittelu suoritettiin pooloaltaassa
Tälle kesälle on vielä kolme tekniikkatiistaita jäljellä. Näiden sisällöt ja ajankohdat selviävät KoMe:n nettisivuilta. Kannattaa olla mukana, mikäli kalenteriin suinkin sopii. Paremmista melonta-, turvallisuus-, kajakin käsittelytaidoista ei varmasti ole haittaa kenellekään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti